czwartek, 26 kwietnia 2012

Młodzież chce się uczyć o grzybach

Kilkanaście dni temu pracownicy Katedry Mykologii przygotowali warsztaty pt. „Grzyby w żywności – wróg czy przyjaciel” dla uczniów Liceum Ogólnokształcącego w Dobrym Mieście. Podczas zajęć z pierwszo- i drugoklasistami omówiono m.in. zagadnienia dotyczące mikroskopijnych grzybów, które człowiek wykorzystuje do swoich celów, a także takich grzybów, które są niepożądane w produktach żywnościowych. Licealiści obejrzeli więc – tak makroskopowo, jak i mikroskopowo – komórki drożdży stosowanych w produkcji żywności (Debaryomyces lactis w ziarnach kefirowych, wykorzystywane do produkcji kefiru oraz Saccharomyces cerevisiae do produkcji pieczywa).


Zaprezentowano też „dobre” grzyby pleśniowe Penicillium roqueforti i Geotrichum candidum – dzięki którym sery mają niepowtarzalny smak – jak i „złe” grzyby pleśniowe powodujące psucie się żywności. Oprócz tego przedstawiono grzyby chorobotwórcze roślin uprawnych, które nie dość że powodują spadek plonów, to jeszcze pozostawiają w tych plonach groźne dla zdrowia człowieka mykotoksyny. Podsumowując te warsztaty, jedno można stwierdzić na pewno: warto było zawitać do Dobrego Miasta. Entuzjazm wśród licealistów nie do opisania, a chęć poznawania natury grzybów taka, jak... na załączonych obrazkach.

Ewa Sucharzewska

Komentarze (0):

Prześlij komentarz

Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]

<< Strona główna